Boşnak Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı

TANITIM

Boşnak Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Bosna-Hersek’in dili, edebiyatı, tarihi ve kültürü hakkında detaylı bilgi sahibi olan, edinmiş olduğu bu birikim ile içinde bulunduğu toplumun kültürel ögelerini harmanlayabilen, Bosna-Hersek’i ve Boşnakların yaşadığı Eski Yugoslavya’nın diğer bölgelerini tanıyan ve bu bölgeler hakkında akademik anlamda çalışmalar yürütebilecek, Boşnakçaya hakim filologlar ve genç akademisyenler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Boşnak Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 2007-2008 akademik yılında Trakya Üniversitesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde eğitim vermeye başlamıştır. Bu tarihinden günümüze Anabilim Dalımız, Türkiye’de akademik anlamda Boşnakça öğretimini üstlenmiş yegane programdır. Programımız, 1. ve 2. sınıflarda daha çok Boşnakçanın bir yabancı dil olarak öğretimine yoğunlaşırken, 3. ve 4. sınıflarda ise çeviri, tarih, edebiyat ve kültürel ögeler üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu bağlamda Boşnakçanın dilbilgisi, sözdizimi, sözcük varlığı, komşu Slav dilleriyle olan ilişkileri gibi birçok farklı konunun yanı sıra, dinleme, konuşma, okuma ve yazma gibi dil becerileri de Anabilim Dalımızda görev yapan yabancı uzmanların katkılarıyla öğrencilere kazandırılmaktadır. Ayrıca Mevlana değişim programı kapsamında başarılı öğrencilerimiz eğitim sürelerinin, en az bir en çok iki yarıyıllarını Bosna-Hersek yahut diğer ülkelerdeki anlaşmalı Üniversitelerde geçirebilirler.

MEVLANA DEĞİŞİM PROGRAMI

Boşnak Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencilerine Mevlana değişim programı kapsamında eğitim sürelerinin bir yahut iki yarıyılını Bosna Hersek’te geçirmelerine olanak sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, Başta Bosna-Hersek’teki üniversiteler olmak üzere bölgenin diğer üniversitelerinden de Anabilim Dalımıza Mevlana kapsamında Öğretim Üye ve Elemanları gelerek ve öğrencilerimize seminer dersleri vermektedir. Bu dersler neticesinde öğrencilerimiz bölgenin dili, tarihi edebiyatı ve kültürü hakkında bilgilerini arttırmaktadırlar.

Anabilim Dalımıza Mevlana Değişim Programı Kapsamında Anabilim Dalımıza Gelen Öğretim Üye ve Elemanları:

07.04.2014 – 14.04.2014
Doç. Dr. Edina SOLAK (Zenica Üniversitesi)
Arş. Gör. Dr. Alica ARNAUT  (Zenica Üniversitesi)

10.04.2017 – 17.04.2017
Prof. Dr. Sanjin KORDIĆ (Saraybosna Üniversitesi)
Doç. Dr. Dijana HADŽIZUKIZĆ (Mostar Džemal Bijedić Üniversitesi)

Anabilim Dalımıza Mevlana Değişim Programı Kapsamında Bosna-Hersek’e Giden Öğrencilerimiz:

2013 – 2014 Güz Yarıyılı:
2 öğrenci (Zenica Üniversitesi)
2 öğrenci (Bihać Üniversitesi)

2013 - 2014 Bahar Yarıyılı:

2014-2015 Güz Yarıyılı:
2 öğrenci (Saraybosna Üniversitesi)
2 öğrenci (Bihać Üniversitesi)
3 öğrenci (Mostar Džemal Bijedić Üniversitesi)

2014-2015 Bahar Yarıyılı:
2 öğrenci (Bihać Üniversitesi)
3 öğrenci (Mostar Džemal Bijedić Üniversitesi)

2016-2017 Güz Yarıyılı:
3 öğrenci (Saraybosna Üniversitesi)
3 öğrenci (Bihać Üniversitesi)
2 öğrenci (Tuzla Üniversitesi)
1 öğrenci (Mostar Džemal Bijedić Üniversitesi)

2016-2017- Bahar Yarıyılı:
1 öğrenci (Zenica Üniversitesi)
1 öğrenci (Tuzla Üniversitesi)
1 öğrenci (Mostar Džemal Bijedić Üniversitesi)

AKADEMİK KADRO

Anabilim Dalı Başkanı:
Dr. Öğr. Üyesi Şahin KILIÇ

Öğretim Üye ve Elemanları:
Doç. Dr. Refik SADIKOVIĆ
Öğr. Gör. Selmana DEMİRBAŞ
Arş. Gör. Taner ŞEN
Arş. Gör. Ali Mehmet GÜRSEL

Dışardan Görevlendirilen Öğretim Üye ve Elemanları:
Dr. Öğr. Üyesi Emina SADIKOVIĆ
Öğr. El. Cüneyt NUR

FAALİYETLER

Anabilim Dalımızın Öğretim Üye ve Elemanları, Trakya Üniversitesi ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereği, Orta Öğretim 5., 6., 7, ve 8. sınıflarda okutulan “Yaşayan Diller ve Lehçeler” dersi kapsamında açılan “Seçmeli Boşnakça” dersinde kullanılmak üzere Boşnakça Ders Kitabının hazırlanmasında görev almaktadır.
Bu içerik 13.10.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 6189 kez okundu.