Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı

 
Anabilim Dalı Başkanı:
Dr. Öğr. Üyesi Ferhan KIRLIDÖKME MOLLAOĞLU
 
Öğretim Elemanları:
Prof. Dr. Zekjir KADRIU
Öğr. Gör. Rijetë SIMITÇIU
Öğr. Gör. Esin ÖMER
Arş. Gör. Ece DİLLİOĞLU
Arş. Gör. Tolga DİLLİOĞLU
 
Tarihçe:
 
Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları bünyesinde 2007-2008 Eğitim-Öğretim Yılında açılmıştır. 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılına kadar 20 öğrenci kabul eden Arnavut Dili ve Edebiyatı, artık 30 öğrenci kabul etmektedir. Şu an anabilim dalında yaklaşık 56 öğrenci öğrenim görmektedir.
 
Amaç:
 
Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, güncel konularla ilgili olarak kendilerini gerek yazılı gerekse sözlü olarak ifade edebilirler. Bilimsel olarak, Arnavut dili, edebiyatı, tarihi ile Arnavut kültürü ve folklorunun gelişimini tanımlayabilirler, uzmanlık alanına yönelik olarak Arnavutça bir metni okuyabilir, anlayabilir, sözlü ve yazılı çeviri yapabilirler; ayrıca, Türk ve Balkan coğrafyasındaki karşılıklı kültürel ilişki ve etkilerini analiz edebilirler.
 
Mezun olmaya hak kazanan öğrenciler Arnavut dili ile ilgili tercümanlık büroları, havayolları, hastaneler ve eğitim kurumlarında iş imkânı bulabilmektedirler. Bunların yanı sıra Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında görev yapan öğretim elemanları tarafından Milli Eğitim Bakanlığınca Ortaokul 5.6.7. ve 8. Sınıflarda seçmeli ders olarak okutulması planlanan Arnavutçanın ders kitapları üzerinde çalışılmaktadır. Ortaokul 5. Sınıf ders kitabı tamamlanmış olup diğer sınıflarınki de çalışma aşamasındadır. Dolayısıyla mezun olacak öğrenciler için gelecekte öğretmenlik olabilecekleri bir imkan daha ortaya çıkmaktadır.
 
Yüksek Lisans ve Doktora:
 
Arnavut Dili ve Edebiyatı lisans öğrenimini tamamlayan öğrenciler Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılında açılan Balkan Çalışmaları Anabilim Dalında Yüksek Lisans ve Doktora eğitimine devam edebilmektedirler.
 
Fiziki Yapısı:
 
Arnavut Dili ve Edebiyatı lisans programına kayıt yaptıran öğrenciler Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi Kampüsünde bulunan Edebiyat Fakültesi A-Blokta derslerini takip edeceklerdir. Binada Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında görev yapan öğretim elemanlarına ait 4 oda ve öğrencilerin ders görecekleri 6 adet derslik bulunmaktadır.
 
Mevlana Programı:
 
Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.
 
            Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler.
 
Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencilerinin Mevlana Programı kapsamında Arnavutça öğrenimi alabilecekleri üniversitelerin listesi:
 
-          Prizren Üniversitesi (Kosova)
-          Aleksandër Moisiu Üniversitesi-Durrës (Arnavutluk)
-          Montenegro Üniversitesi (Karadağ)
-          Eqrem Çabej Üniversitesi-Gjirokastër (Arnavutluk)
-          Tetova Devlet Üniversitesi (Makedonya)
 
Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalına önceki yıllarda Mevlana Programı kapsamında ders vermeye gelen öğretim elemanları listesi:
 
-          Florim Ajdini (2013-2014 / Tetova Devlet Üniversitesi)
-          Rijete Simitçiu (2013-2014 / Prizren Üniversitesi)
-          Suzana Samarxhiu Gjata (2016-2017 / Aleksander Moisiu Durres Üniversitesi)
 
 
Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalından önceki yıllarda Mevlana Programı kapsamında öğrenim görmeye giden öğrencilerin listesi:
 
-          Cemalettin Çetinkaya (2016-2017 / Eqrem Çabej Üniversitesi)
-          Merve Şişman (2016-2017 / Aleksander Moisiu Durres Üniversitesi)
Bu içerik 13.10.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 6438 kez okundu.