S
Tarihçe ve Genel Bilgiler
Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü içinde yer alan Boşnak Dili ve Edebiyatı ile Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları, Türkiye’de alanlarında üniversite düzeyinde tek olma özelliği taşımaktadırlar. Üniversite Merkez Kütüphanesinde ekseriyeti bağış yoluyla edinilmiş dilbilgisi, edebiyat ve tarih üzerine temel başvuru kitapları bulunmaktadır. 2017-2018 eğitim - öğretim yılından itibaren Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda Boşnakça ve Arnavutçanın seçmeli ders olarak okutulacak olması, bu Anabilim Dallarından mezun olacak lisans öğrencileri için istihdam alanı yaratacak ve Anabilim Dallarının daha çok tercih edilir olmasını sağlayacaktır.
Boşnak Dili ve Arnavut Dili ve Edebiyatı Anabilim Dallarında okuyan öğrenciler Mevlana Değişim Programı çerçevesinde Arnavutluk, Kosova, Makedonya ve Bosna-Hersek’teki üniversitelerde eğitim alma imkânına sahiptir. Bu arada aynı program kapsamında, bahsi geçen ülke üniversiteleriyle karşılıklı öğretim üyesi değişimi yapılmaktadır.
Türkiye’de Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı alanında lisans düzeyinde eğitim veren üç program bulunmaktadır. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’ne bağlı Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı programı, kadrosundaki öğretim üye ve elemanları bakımından oldukça iyi durumdadır. Anabilim Dalının gerek Merkez Kütüphanede gerek Fakülte Kütüphanesinde azımsanmayacak sayıda Yunanca temel başvuru kitapları bulunmaktadır. Yunanistan’ın başkent Atina dâhil farklı kentlerindeki üniversitelerle Üniversitemiz arasında Erasmus İkili Anlaşmaları bulunmaktadır. Öğrencilerimiz her yıl bu çerçevede, kontenjan oranında Yunanistan’daki üniversitelerde öğrenim görme imkânı bulmaktadırlar. Yine öğretim üyeleri de anılan anlaşmalar kapsamında Öğretim Üyesi Değişim Hareketliliğinden faydalanmaktadırlar.
Öğrenci alımı yapılmayan (aktif olmayan) Anabilim Dalları, YÖK’ün ilgili yönetmeliklerle belirlediği kriterleri yerine getirdikten sonra öğrenci alımına başlayınca Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Üniversitemizin Balkanlara yönelik misyonuna çok daha önemli katkı sağlayacaktır.