Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı

Anabilim Dalı Hakkında 
      Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü bünyesinde bulunmaktadır. 2007-2008 Eğitim-Öğretim Yılından günümüze kadar öğrenciler her yıl lisans programına kayıt yaptırabilmektedirler. Lisans programının kontenjanı 2017-2018 eğitim öğretim yılı için 41 öğrenci olarak belirlenmiştir. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Lisans programını başarı ile tamamlayan öğrenciler, güncel konularla ilgili kendilerini hem sözlü hem de yazılı olarak ifade edebilir. Bilimsel olarak, Yunan dili, mitolojisi, edebiyatı, tarihi ile Yunan kültürü ve folklorunun gelişimini tanımlayabilir, uzmanlık alanına yönelik olarak Çağdaş Yunanca bir metni okuyabilir, anlayabilir, sözlü ve yazılı çeviri yapabilir; ayrıca, Türk ve Balkan coğrafyasındaki karşılıklı kültürel ilişki ve etkilerini analiz edebilirler.  Bu kazanımlarla programı başarı ile tamamlayan öğrenciler için günümüzde birçok iş imkânı bulunmaktadır. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan’ın komşu ülkeler olması göz önünde bulundurulduğunda çeşitli ticari ve kültürel faaliyetlerde hem yurt içi hem yurt dışı çevirmenlik ve uzmanlık gibi alanlar başroldedir.
      Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim dalında ders veren 4 Öğretim üyesi ve 1 Okutman bulunmaktadır. Ayrıca 4 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır.
    Öte yandan öğrencilerimiz, üniversitemizin Erasmus kapsamında ikili anlaşmaları bulunan Yunanistan üniversitelerinde eğitimlerine 1 ya da 2 yarıyıl boyunca devam edebilmektedirler. Erasmus Programı ile yurtdışında eğitim alabilmek için en az 2.20 not ortalamasına sahip olmak ve Erasmus Koordinatörlüğü tarafından yapılan yabancı dil sınavında başarılı olmak gerekmektedir. Üniversitemizin Anabilim dalımız kapsamında Yunanistan’da 4 üniversite ile anlaşması bulunmaktadır. Bu üniversiteler; Atina Üniversitesi (3 lisans öğrencisi kontenjanı), Teselya Üniversitesi (4 lisans öğrencisi kontenjanı), Yanya Üniversitesi (4 lisans öğrencisi kontenjanı) ve Trakya Demokritos Üniversitesidir (2 Lisans ve 1 Yüksek Lisans öğrencisi kontenjanı). İlgili üniversiteler ile anlaşma ve kontenjan sayıları 2021 yılına kadar geçerlidir. Bugüne kadar anabilim dalımızda yaklaşık 25 öğrenci Erasmus Programından faydalanmıştır.
Ayrıca bugüne kadar 2 Yunan akademisyen Erasmus Programı kapsamında üniversitemizi ziyaret etmiş ve seminer düzenlemiştir. Bu akademisyenler;
     Yanya Üniversitesinden Dr. Apostolos Benatsis 17-23 Nisan 2011 tarihleri arasında “Theory of Literature and Modern Greek Literature” konulu 15 saatlik bir seminer düzenlemiştir.
Yanya Üniversitesinden Dr. Aleksandra Galani 18 - 22 Nisan 2016 tarihleri arasında “Second Language Teaching: Greek as a Foreign Language” konulu 12 saatlik bir seminer düzenlemiştir. 

Misyon (Özgörev)

Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı programının misyonu öğrencilere dört temel dil becerisi bağlamında Çağdaş Yunan dilini öğretmek, Çağdaş Yunan edebiyatının tarihini, yazınsal türlerini, edebi ve bilimsel metinlerini irdeleyip değerlendirebilme yetkinliği kazandırmak, mesleki etik ve sorumluluk bilinci taşıyan, bilgiye erişebilme ve alanında bilimsel araştırma yapabilecek bilgi birikimine sahip, çevreye duyarlı ve sosyal sorumluluk sahibi donanımlı bireyler yetiştirmektir.

Vizyon (Özgörü)

Vizyonumuz Çağdaş Yunan dili ve edebiyatı alanında bilimsel ve akademik yeterliliğini kanıtlamış akademik kadrosuyla öne çıkan ve tercih edilen, nitelikli, etik değerlere saygılı öğrenciler yetiştiren bir akademik birim olmaktır.

Program Öğretim Amaçları


  1.        Öğrencilerimize Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı alanında yeterli, güncel ve nitelikli bilgi birikimi ve dil yeterliğini kazandırmak, edindikleri kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilerin dilbilim, yabancı dil öğretimi, Çağdaş Yunan Edebiyatı eleştirisi ve Türkçe çeviri alanlarda kullanabilme becerisi edinmelerini sağlamak,
  2.       Öğrencilerin Çağdaş Yunan Edebiyatı eserlerini kronolojik bir bütünlük içinde sosyal, kültürel, tarihsel ve teorik bağlamda keşfetmelerini sağlamak; öğrencilere, eserleri anlamak, analiz etmek ve yorumlamak için gerekli edebiyat ve dil teorileri, yaklaşım ve yöntemler ile eleştirel ve yaratıcı bakış açıları kazandırmak,
  3.       Öğrencilerin, Çağdaş Yunan dilinin doğasını ve dili oluşturan farklı unsurları dilbilim, ses bilgisi, söz dizim, semantik, şekilbilim gibi ilgili disiplinler yolu ile kavramalarına ve incelemelerine yardımcı olmak,
  4.       Öğrencileri Çağdaş Yunancadan Türkçeye, Türkçeden Çağdaş Yunancaya farklı seviye, alan ve disiplinlerde metinleri çevirebilmek için gerekli teori, teknik ve beceri ile donatmak,
  5.       Öğrencilerde mesleki etik, sosyal sorumluluk ve çevre bilincini geliştirmek,
  6.       Öğrencilerin kendi alanında ve alana yakın disiplinlerde kariyerlerini ve eğitimlerini sürdürebilmek için gerekli olan bilgi ile bilimsel araştırma yöntem ve becerilerini geliştirmek.
Bu içerik 13.10.2017 tarihinde yayınlandı ve toplam 4899 kez okundu.