ÇAĞDAŞ YUNAN DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI "ŞİİR ÇEVİRİSİ YAPARKEN" BAŞLIKLI BİR KONFERANS DÜZENLEDİ

Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, 30 Kasım 2022 tarihinde Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonu’nda düzenlediği “Şiir Çevirisi Yaparken” başlıklı konferansta şair, çevirmen ve oyun yazarı Nurduran Duman’ı ağırladı. Konferansa başta Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı'ndan olmak üzere Edebiyat Fakültesi'nin çeşitli bölümlerinden öğretim üye/elemanları ve öğrenciler katıldı.

Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in açılış konuşmasını yaptığı konferansa öğretim üye ve elemanları ile çok sayıda öğrenci katıldı. Açılış konuşmasının ardından Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı öğretim üyesi Doç. Dr. Sema Sandalcı Nurduran Duman’ı tanıttı.

Nurduran Duman, konuşmasının başında dünya barışı için şiir çevirisinin önemine değindi. Dünya barışı isteniyorsa tüm ülkelerin ciddi bir edebiyat çevirisi programı politikası olmalı görüşünü savunan şair, edebiyat çevirisi ile birbirimizi anlayabileceğimizi, bağışlayabileceğimizi ve sevebileceğimizi belirtti.

Erek dili hiç bilmeden şiir çevirisi yapılabilir mi sorusuna yanıt arayan Duman, leziz bir çeviri ortaya koyabilmek için öncelikle şiir sanatı bilgisine, şiirbilimsel (poetik) birikime sahip olmanın ve şiirin içine çevrildiği dili, kültürü iyi bilmenin gerekli olduğundan bahsetti. Duman, buna örnek olarak çeşitli ülkelerde katıldığı uluslararası şiir çevirisi atölyelerinden görüntüleri katılımcılarla paylaştı.

Duman, katılımcılarla etkileşim halinde geçen programın devamında Pablo Neruda’nın bir şiiri ile Vergilius’un Aeneias Destanı’ndan bir alıntının üç farklı çevirmen tarafından Türkçeye aktarılırken çevirmenlerin yaptığı tercihler üzerinde durdu.

Duman, bir saatten fazla süren konuşmasının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Programın sonunda Nurduran Duman’a Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet tarafından günün anısına bir plaket takdim edildi. Plaket takdiminin ardından Duman, “Nehir” adlı şiirini seslendirdi.
Resim
Resim
ResimResimResim

Bu içerik 06.12.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 186 kez okundu.