ÇAĞDAŞ YUNAN DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI DIŞ PAYDAŞ KURULU TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİ

Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, program iyileştirme süreci kapsamında Dış Paydaş Kurulu ile 27.04.2023 tarihinde çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdi. Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet, Anabilim Dalı Akreditasyon Üst ve Alt Kurul Üyelerinin de katıldığı toplantıda katılımcılara Kurul Üyelerini takdim etti ve tanışmanın ardından toplantı gündemi uyarınca kısaca anabilim dalının tarihçesinden söz etti. Devamında anabilim dalı müfredat programındaki derslerin yıllara göre dağılımı hakkında bilgi verdi. Ardından hali hazırda yürürlükte olan ders planları ile ilgili olarak fikir teatisinde bulunuldu ve dış paydaşların önerileri dinlendi.

Dış paydaş kurulu üyelerinden Ankara Üniversitesi, Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Balkan Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı ders planları ile ilgili yaptığı değerlendirmede seçmeli derslerin yarıyıllar içinde alan itibarıyla (dil, edebiyat, tarih, kültür şeklinde) belli bir tutarlılık takip edecek şekilde alınmasının ve bu derslerin belli bir sistematikle verilmesinin önemine vurgu yaptı ve programla ilgili kanaatinin olumlu olduğunu ifade etti.

İstanbul Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Ozansoy, kendi programlarında hazırlık sınıfı olmasından dolayı edebiyat dersleri önemli bir ağırlıklı teşkil etmesine rağmen hazırlık sonrasında da dil derslerinin verildiğini belirtti. Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı müfredat programıyla ilgili olarak olumlu bir kanaate sahip olduğunu ve tek dönemlik edebiyat derslerinin iki yarıyıla çıkarılmasının, seçmeli olarak okutulan Çağdaş Yunan Çocuk Edebiyatı ve Çağdaş Yunan Dili Etimolojisi derslerinin zorunlu kapsamına alınmasının yerinde olacağı görüşünü ifade etti. 

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Arısoy, müfredat programımızın uygun olduğu görüşünü dile getirdi.

Bir diğer dış paydaşımız Milli Savunma Üniversitesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu Balkan Dilleri Kurslar Grup Başkanı Öğ. Alb. Serdar Terece, hazırlık veya 1. sınıfta temel Yunancanın iyi bir seviyeye getirilmesinin önemine vurgu yaptı ve bunun daha sonraki sınıflarda okutulacak edebiyat derslerinin daha verimli işlenmesini sağlayacağını belirtti ve görev yaptığı kurumda dil öğretim sürecinde teknolojik alt yapının çok iyi düzeyde olduğunu vurguladı.

Edirne Halk Eğitim Merkezi Müdürü İlhan Dinç adına toplantıya katılan ve Halk Eğitim Merkezinde Çağdaş Yunanca kurslarında ders veren eski mezunlarımızdan Hülya Saygın Akbaşak, kendisinin hazırlık sınıfı okumuş olmasının yetişmesi açısından bir artı olabileceğini ancak mevcut müfredat programının kapsayıcı olduğunu ifade etti.

Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı programı mezunu olan Ankara Üniversitesi, Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Balkan Çalışmaları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Çağla Tağmat da mevcut müfredat programını başarılı bulduğunu belirtti ve lisansüstü eğitimde Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı programı mezunları ile ilgili tecrübelerini paylaştı.

Anabilim Dalımız müfredat programı bölüm başkanı olduğu dönemde yürürlüğe giren Dr. Öğr. Üyesi Ferhan Kırlıdökme Mollaoğlu müfredata ilişkin yaptığı değerlendirmede programda Erken Ortaçağ Balkan Tarihi, Geç Ortaçağ Balkan Tarihi, Osmanlı Döneminde Balkanlar, 19. ve 20. Yüzyıl Balkan Tarih gibi seçmeli ve Yunanistan Tarihi I ve II olmak üzere zorunlu tarih derslerinin bulunduğunu, bunların yanı sıra yine iki döneme yayılan Edebiyat Kuram ve Yöntemleri ile Karşılaştırmalı Edebiyat derslerinin seçmeli statüde ders olarak okutulmasının Bologna sisteminden dolayı teknik bir zorunluktan kaynaklandığını, üniversite alan dışı seçmeli derslerinin de Yunanca derslerin sayısının azalmasına neden olduğunu belirtti. Anabilim Dalımızın Akreditasyon sürecinde Alt Kurullar İşleyiş Sorumlusu ve aynı zamanda Dekan Yardımcısı olan Dr. Öğr. Üyesi Şahin Kılıç da yaptığı değerlendirmede akreditasyon sürecinden bahsetti ve FEDEK’in programların güncel tutulmasını ve yeni koşullara adapte edilmesini önemsediğini, müfredat programımızın iyi olduğunu ancak öğrencilerin yeni teknolojik imkânları kullanmalarına olanak sağlayacak bazı güncellemelere gidilmesinin ve fakültenin imkanları nispetinde neler yapılabileceğinin düşünülmesinin faydalı olacağını belirtti.

Yaklaşık iki saat süren toplantı, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı programının ulusal ölçekte daha iyi seviyelere taşınması adına çalıştay düzenlenmesi görüşleriyle sona erdi.

Resim
Resim
Resim
Resim
Resim
Resim

Bu içerik 28.04.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 131 kez okundu.