ÇAĞDAŞ YUNAN DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI'NDA “VİZELİ GEORGİOS VİZİİNOS VE ÖYKÜLERİ” BAŞLIKLI ÇEVRİMİÇİ KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Edebiyat Fakültesi Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü, Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı 27 Aralık 2021 tarihinde “Vizeli Georgios Viziinos ve Öyküleri” başlıklı çevrimiçi konferansta, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esin Ozansoy’u ağırladı.

Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kelağa Ahmet’in açılış konuşmasını yaptığı konferansa başta, Edebiyat Fakültesi Dekanı, Dekan Yardımcıları ve çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Prof. Dr. Esin Ozansoy konuşmasında öykü yazarı, şair, çevirmen, deneme yazarı ve felsefe doçenti olan Georgios Viziinos’un hayatı, eserleri ve Çağdaş Yunan Edebiyatı’ndaki yeri üzerinde durmuştur. Georgios Viziinos, 8 Mart 1849’da Doğu Trakya’nın Vize kasabasında fakir bir ailede dünyaya gelmiştir. Çok küçük yaşta ailesini kaybeden Viziinos, 10 yaşında ilkokulu bitirdikten sonra İstanbul’a terzilik yapan bir akrabasının yanına gönderilmiş ve burada mesleği öğrenmiştir. Birkaç yıl sonra Kıbrıslı zengin bir tüccar onu himayesine almış ve Kıbrıs’a götürmüştür. Burada başpiskopos gözetiminde manastır yardımcı keşişi olarak görev yapan Viziinos, bir yandan din eğitimi alırken diğer yandan Lefkoşa Yüksekokuluna devam etmiştir.

1872 yılında İstanbul’a gelen Viziinos, başpiskoposun desteği ile Beyoğlu Rum Lisesi Müdürü Georgios Hasiopis ile tanışmış ve böylece Heybeliada Ruhban Okulu’nda okumaya başlamıştır. Çok iyi öğretmenlerden dersler alan Viziinos’un, 1873 yılında “İlk Dizeler” adlı ilk şiir derlemesini yayımlamasıyla İstanbul'un önemli çevrelerinde adından söz edilmeye başlanmıştır. Ardından zengin hayırsever Georgios Zarifis’in desteği ile Atina’ya gitmiştir. 1874 yılında “Kodros” adlı epik şiiri ile Boutsinaio Şiir Yarışmasında birinci olmuştur. Aynı yıl Atina Plaka Lisesi’ndeki eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra Atina Üniversitesi Felsefe Fakültesinde 1 yıl eğitim görmüş ardından Almanya Göttingen Üniversitesi Felsefe Bölümüne kaydolmuştur. 1876-1877 yılları arasında aynı şiir yarışmasına tekrar katılmış ve “Boğaz Esintileri” adlı şiir antolojisi ile birinci olmuştur. 1878’de Atina’ya dönen Viziinos’un, 1879 yılında “Arap ve Devesi” adlı çocuk öyküsü çocuk dergisinde yayımlanmıştır. Ardından tekrar Almanya’ya eğitimi için dönmüş doktorasını tamamlamış ve 1881’de Leipzig Üniversitesi’nde yayımlamıştır. 1882 yılında Atina’ya dönen Georgios Viziinos öykücülüğe yönelmiş, 1883 ve 1884 yıllarında öykülerinin çoğunu kaleme almıştır. Toplamda çoğunluğu otobiyografik ve memleketi Vize ve İstanbul’da geçen çocukluk yıllarından, köy yaşamından, aile hayatından esinlendiği sekiz öyküsü bulunmaktadır. 1892’de Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesine yatmış ve dört yıl sonra 15 Nisan 1896’da 47 yaşında vefat etmiştir.  

Prof. Dr. Esin Ozansoy konuşmasının devamında, Georgios Viziinos’un eserlerini realizm akımının etkisiyle kaleme aldığını ve Çağdaş Yunan Edebiyatında ithografik öykünün doğuşuna öncülük ettiğinin altını çizmiştir. İthografik öykünün, bir halkın bir dönemin kırsal hayatın gelenek ve göreneklerini anlatan öykü türü olduğunu belirten Ozansoy, Viziinos’un öykülerinin sade ve içtenlik taşıdığını, betimlemelerin sade ve katharevusa dilinde olduğunu ve başkahramanların aralarındaki diyalogların ise halk dilinde yazıldığını, ayrıca karakterlerin ruhsal betimlemeleri derinlemesine verdiğini böylece ruhsal betimlemenin de öncüsü olduğunu ifade etmiştir. Prof. Dr. Esin Ozansoy konuşmasını ithografik öykünün bir örneği olarak Georgios Viziinos’un “Kardeşimin Katili Kimdi?” adlı öyküsünü çözümleyerek tamamladı.

Bir saatten fazla süren konferans, soru-cevap bölümüyle sona erdi.                
Resim

Resim

Bu içerik 20.01.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 464 kez okundu.